Tradycyjne brazylijskie jedzenie jest pyszne, kolorowe, różnorodne i ekscytujące.
Ponieważ Brazylia jest tyglem kolorów i zwyczajów, jej kuchnia różni się w zależności od regionu, odzwierciedlając zróżnicowane pochodzenie i rozległe terytorium kraju.
Brazylia – jedyne takie potrawy na świecie
Co może być lepszego niż tradycyjne brazylijskie danie śniadaniowe? Cuscuz jest robiony z mąki kukurydzianej, która jest gruba i nie przetworzona. Jest gotowany na parze i podawany z mlekiem kokosowym. Mleko kokosowe nadaje cuscuzowi delikatny smak.
Brazylijczycy szczególnie upodobali sobie caruru – dania z okry, suszonych krewetek, cebuli i opiekanych orzechów gotowanych w czerwonym oleju palmowym. Miłośnicy słodyczy powinni spróbować brazylijskiej słodkości – brigadeiro. To kulki wykonane z mleka skondensowanego i pokryte czekoladową posypką. Tradycyjne brigadeiro wykonane jest z mlecznej czekolady, ale dostępne są również wersje z białej czekolady. Są jeszcze smaczniejsze, gdy w środku znajduje się cała truskawka.
Jednak smakosze mięsnych potraw również nie będą zawiedzeni. Feijoada to gulasz wykonany z czarnej fasoli, która jest głównym składnikiem, oraz mięsa – najczęściej kiełbasy wieprzowej, żeberek lub suszonej wołowiny. Może być podawany z ryżem, kolendrą i farofą – opiekaną mąką z manioku. Feijoada jest dostępna w całej Brazylii i jest sprzedawana przez restauracje uliczne oraz hotele wysokiej klasy.
Ser i chleb – dwa podstawowe przysmaki na całym świecie – łączą się we wspaniałym związku w brazylijskim pão de queijo, smacznej przekąsce, którą można zjeść o każdej porze dnia. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące się w środku, bezglutenowe bułeczki są robione z mąki z tapioki, jajek i tartego sera curado minas (ser z mleka krowiego ze stanu Minas Gerais), zwijanego w małe kulki.
źródło: https://www.buenos.pl/ – portal o Ameryce Łacińskiej