smores-przepis

S’mores z piekarnika

Tak, to prawda. Możemy przygotować dużą porcję s’mores w kilka minut, nie korzystając z ogniska! Z tego względu poniżej przedstawiamy cudowny przepis na domowe s’mores, który błyskawicznie pokochają osoby w każdym wieku.

S’mores – prosto i smacznie

Oczywiście, nie ma jak pieczenie pianek nad ogniskiem, a następnie wciskanie ich między dwa smaczne krakersy. Jednak nawet jeśli nie wybieramy się na żadne ognisko, s’mores w dalszym ciągu możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Wystarczą dwie minuty w piekarniku.

S’mores z piekarnika to idealna przekąska, która sprawdza się zarówno w mniejszym towarzystwie podczas wieczorów filmowych, jak i na dużych imprezach. Przepis ten możemy przyrządzać o każdej porze roku, bez skostniałych z zimna palców i bąbli po komarach. I nie musimy używać patyków do pieczenia.

W celu przygotowania s’mores z piekarnika po prostu układamy krakersy na blasze do pieczenia. Na wierzch każdego krakersa kładziemy kostkę czekolady i piankę. Następnie pieczemy całość i gotowe!

Składniki

S’mores z piekarnika smakują niesamowicie zaraz po wyjęciu. A po kilku godzinach w dalszym ciągu smakują bosko. Oto, czego potrzebujemy do stworzenia naszych przysmaków:

  • Krakersy pełnoziarniste
  • Pianki
  • Czekolada

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łamiemy na kwadraty krakersy i czekoladę – elementy, z których ułożymy s’mores.
  • Umieszczamy na blasze 20 kwadratowych krakersów.
  • Na każdym krakersie kładziemy kostkę czekolady, a na każdej kostce kładziemy piankę.
  • Umieszczamy blachę na środkowym ruszcie piekarnika i pieczemy s’mores przez 1-2 minuty. I pamiętajmy, aby cały czas obserwować, co dzieje się w piekarniku. A to dlatego, że pianki mogą się bardzo łatwo się spalić, co z kolei zniszczy cały proces.
  • Po uzyskaniu odpowiedniej płynności roztopionej pianki i czekolady wyjmujemy krakersy z piekarnika i wykładamy na talerz.
  • Bierzemy pozostałe krakersy i przykrywamy nimi te upieczone z pianką i czekoladą na wierzchu. Dociskamy górne krakersy, aby powstało coś w postaci zwartej kanapki.

A teraz już możemy cieszyć się naszymi s’mores z piekarnika!